round

Det perfekta kaffet med PAL-COFFEE

palkaffepalcoffebox

FOOD DIAGNOSTICS lanserar en ny digital pocketrefraktometer, PAL-COFFEE, som mäter kaffestyrkan, dvs. hur mycket kaffe som extraheras genom bryggprocessen.

Kaffebönor består av cirka 70% olösligt material, resten 30% är ämnen som löser sig i vatten. En del av detta är den goda kaffesmaken men det finns också sådant som inte är önskvärt. Brygger man för mycket får man ett tråkigt och bittert kaffe, å andra sidan om man brygger för lite blir den smaklös. De flesta kaffeproffs är eniga att extraktionen bör ligga mellan 18-22%.

Hur gör man det perfekta kaffet?

Först bestäms mängden kaffe som ska bryggas i gram per liter (eng. brewing ratio).
Med PAL-COFFEE mäter du sedan snabbt kaffestyrkan uttryckt i Brix-skalan eller i %TDS (total dissolved solids). Brix-värdet motsvarar cirka 0.85 av %TDS-värdet för kaffet och vilken skala man använder är en smaksak. Använd sedan en universell "Coffee Brew Chart" (se tabell) och följ värdet tills du träffar linjen du valt för ditt kaffe. Justera bryggandet för att uppnå det perfekta kaffet!

PAL-COFFEE kan användas för optimering och kvalitetssäkring av automater, kaffemalare, recept och mycket annat inom kaffebryggningskonsten. 

PAL-COFFEE klarar 10 000 mätningar med två vanliga AAA batterier och är vattentät för enkel rengöring.›› Läs mer om PAL-refraktometern.

Mer information

Ladda hem ATAGOs produktblad

Kontakta gärna vår kaffeälskare Jan-Erik Carlsson 031-335 13 61 för mer information.

›› Läs mer om PAL refraktometern

 

Special Coffee Association of Europe

›› Läs mer på Wikipedia.

 

PAL-app
Det finns även en PAL-COFFEE app för att underlätta optimeringen.