round

Listeriautbrott i Danmark har dödat tolv

Danmark har drabbats av ett allvarligt Listeriautbrott som hittills dödat tolv personer. Danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, har spårat utbrottet av listeria till ett charkuteriföretag i Hedehuse på norra Sjælland.

 

Danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, och smittskyddsinstitutet (SSI) har länge sökt efter smittkällan. Det var först i dagarna som källan kunde spåras till ett charkuteriföretag i Hedehuse på norra Sjælland. Företaget är specialiserat på tillverkning av bland annat så kallad rullepølse. All produktion har nu tillfälligt stoppats och företagets sortiment av smörgåspålägg har kallats tillbaka. Se inslaget på svt.se.

"Fødevarestyrelsen arbetar för ögonblicket med att kartlägga vilka namngivna produkter det handlar om", skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Läs deras meddelande.

I Sverige rapporteras årligen 40—70 fall av listeriainfektion, även här främst hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Din trygghet – Vi är specialister på snabbtester för listeria

Kontakta oss så hjälper en av våra produktspecialister dig. Det finns många åtgärder du själv kan göra för att undvika att drabbas av listeria utbrott.

listeria

Listeria monocytogenes är en gram-positiv bakterie som hos människan kan orsaka sjukdomen listerios. Bakterien förekommer allmänt i naturen och kan därför kontaminera livsmedel.

Läs om snabbtester