round

Snusket stängde tio restauranger i Göteborg

snusk


Flera restauranger hade kakerlackor och saknade tvål vid handfaten och termometrar i kylskåpen. Dålig rengöring av ytor och disk var dock de vanligaste anmärkningarna som upptäcktes efter miljöinspektioner i Göteborg.

Sammanlagt har tio restauranger och företag har belagts med förbud att hantera och/eller sälja livsmedel under perioden den 1 maj till den 20 juli. De värst bland dem var en thairestaurang i nordöstra Göteborg och en italiensk restaurang i centrum.

Thaikrogen fick strax efter midsommar besök av en av miljöförvaltningens inspektörer, som noterade att det fanns en "förekomst av kackerlackor i lokalen". Miljöförvaltningen beslutade att stänga restaurangen.

Det italienska näringsstället i Göteborgs centrala delar får allvarlig kritik av den inspektör som besökte stället den 9 juli. Inspektören konstaterar att krogens system för skadedjurshantering inte fungerar tillfredsställande. Vidare har restaurangen stora brister när det gäller personlig hygien, bland annat saknas tvål saknas vid handfat i köket. Inne på toaletten saknas papper för handtork. Inspektören slår också fast att den italienska restaurangen inte klarar av att säkerställa att livsmedel förvaras vid temperaturer som förhindrar att de blir dåliga.

Både thaikrogen och "italienaren" kunde öppna dagen efter att de tvingats slå igen.

- Då hade de åtgärdat bristerna. När vi tar i med hårdhandskarna och beslutar att stänga en restaurang eller annan anläggning som hanterar livsmedel brukar det bli snabba åtgärder, konstaterar Pia Gustafsson, tillförordnade avdelningschef för livsmedelskontrollen i Göteborg.

Uppgifter tagna från GP-artikel "Kackerlackor och snusk stängde restauranger" publicerat 21 juli 2015

Våra rengöringstest

Läs om hur du snabbt och enkelt kan gör rengöringskontroller.

atp
ATP-mätare och proteintest för snabba, enkla omgivningsprover.